Realizacja projektu – zdrowe jedzenie

Stowarzyszenie PERSPEKTYWY  w Szkołe Podstawowej w Jastrzębi  realizuje projekt pn. „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole” , jest to wspólny projekt Carrefour Polska, Międzynarodowej Fundacji Carrefour i Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.

Stowarzyszenie PERSPEKTYWY  w Szkołe Podstawowej w Jastrzębi  realizuje projekt pn. „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole” , jest to wspólny projekt Carrefour Polska, Międzynarodowej Fundacji Carrefour i Fundacji Partnerstwo dla Środowiska. Jego głównym celem jest edukacja uczniów w obszarze zdrowego jedzenia i świadomego korzystania z bogactwa produktów regionalnych.
Szkoła Podstawowa w Jastrzębi otrzymała dofinansowanie w kwocie 830 zł oraz bon towarowy na zakupy w markecie Carrefour. 
W ramach projektu wprowadzono zmiany w sklepiku szkolnym, w którym teraz sprzedawane są owoce: banany, mandarynki, jabłka, arbuzy, batony musli, soki owocowe oraz wody mineralne. Nawiązano współpracę z panem Szymanowskim, który zaopatruje sklepik szkolny w zdrowe ciastka i precelki. Zdrowe produkty sprzedają się w sklepiku świetnie, a owoce najchętniej kupują dzieci z zerówki. 
Kolejnym i najciekawszym działaniem założonym w projekcie było utworzenie ogródka przyszkolnego w ramach którego przygotowano specjalne skrzynie,  w których wysiano warzywa, posadzono krzewy i drzewka owocowe, obecnie dzieci pielęgnują ogród i czekają na pierwsze poziomki. 
W ramach projektu trzech uczniów Szkoły Podstawowej z Jastrzębi (eko-zespół) pojechało na wizytę studyjną do Gospodarstwa Pszczelarskiego w Lipnicy Murowanej i Spółdzielni ogrodniczej w Raciechowicach.
Koordynator Projektu 
Elżbieta Chorąży
 
""""
 
""
""
 
""""
 
""""
 
""""
 
""
""