Stowarzyszenie „Perspektywy” wraz ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Szkoły Podstawowej w Świnnej Porębie „Kleks” realizuje projekt „Wiem co jem”. Ochrona dziedzictwa produktów spożywczych jako perspektywa lokalnego rozwoju. Projekt skierowany jest do mieszkańców gmin Mucharz, Kalwaria Zebrzydowska, Lanckorona i Stryszów, w tym w szczególności do uczniów szkół podstawowych. Młodzież zapraszamy na warsztaty z edukacji konsumenckiej dotyczące ekologicznych i zdrowotnych walorów produktów lokalnych (np. wpływ naturalnych produktów na rozwój organizmu, brak konserwantów) oraz ich kulturowych, społecznych i ekonomicznych aspektów, które realizowane będą w szkołach podstawowych. Mieszkańców zapraszamy na warsztaty kulinarne podczas których będą przygotowywane potrawy z wykorzystaniem produktów lokalnych. Podczas warsztatów będzie można dowiedzieć się jak przyrządzić lanckorońską chrzanówkę czy też inne specjały. Na terenie każdej z gmin zostaną zorganizowane po 2 warsztaty kulinarne.
„Wiem co jem”
Projekt „Wiem co jem”. Ochrona dziedzictwa produktów spożywczych jako perspektywa lokalnego rozwoju jest finansowany z Funduszu Grantowego PRODUKT LOKALNY MAŁOPOLSKA w ramach Projektu Nr URP/SPPW/1.1/KIK/09 PRODUKT LOKALNY MAŁOPOLSKA – rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski.